Managerii de spitale din Cluj-Napoca sunt îngrijoraţi că anul acesta nu vor fi alocate fonduri pentru investiţii în unităţile medicale. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că prioritară va fi plata datoriilor acestora.
„În ceea ce priveşte Spitalul Clinic Judeţean din Cluj, această decizi ne face să ne gândim foarte serios la modalitatea în care vom gestiona lucrările care în momentul de faţă sunt începute şi nefinalizate”, a declarat dr. Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Clinic Judeţean Cluj.
Spitalul Clinic de Copi, care funcţionează în mai multe clădiri din oraş, va fi afectat de lipsa de fonduri.
„Ne afectează pentru că suntem un spital pavilionar. Avem nouă locaţii unde sunt 12 secţii şi trei compartimente. E toată structura spitalului cu laborator de anatomie patologică. Pentru noi, ideal ar fi să primim sprijin pentru un spital unic monoboloc pentru pediatrie”, a declarat dr. Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Copii.
Fiecare judeţ va trebui să aibă propria strategie de sănătate. Ministerul aşteaptă să afle de la numărul de paturi necesare, la cel de cadre medicale de care mai este nevoie.
„Este extraordinar de importantsă facem această analiză. Trebuie să vedem ce avem astăzi şi ce trebuie să facem mâine, deci ce trebuie sa menţinem, să subdimesionăm şi ce trebuie să supradimensionăm pentru că cerinţa este mai mare”, explică şi dr. Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.
Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul acesta depăşeşte 8 miliarde de lei. Jumătate din sumă va fi folosită pentru plata datoriilor către producătorii de medicamente.