Jurnalistul Narcis Daju, proprietarul ziarului online de investigaţii GorjNews, a fost interceptat la începutul anului trecut, ca urmare a unei solicitări a procurorului Moţa. Interceptarea a avut loc în dosarul instrumentat omului de afaceri acuzat de cămătărie Doru Şerban, zis Habitu. Surse neoficiale susţine că în ianuarie-februarie 2012 au fost interceptaţi şi alţi jurnalişti care au luat legătura cu Habitu. Narcis Daju a declarat însă că s-a intersectat o singură dată cu acesta, cu ani în urmă, nu a scris şi nu s-a interesat despre dosarul lui Habitu.
Cum ai aflat că ai fost interceptat?
Simplu: întrebând, în scris, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, dacă în cauzele lucrate în ultimii trei ani s-au obținut autorizații de interceptare a comunicațiilor mele. Codul de Procedură Penală conține o obligație clară a procurorilor: ei trebuie să te cheme, după ce expiră mandatul de interceptare, și să-ți comunice că te-au ascultat, în ce perioadă și sub ce suspiciune. România a preluat modelul european, care încearcă să responsabilizeze procurorii și polițiștii să nu mai mănânce rahat despre oameni, să deschidă dosare penale doar în situații clare, să nu mai asculte telefoane doar de dragul de a intra cu bocancii în viețile lor. Sub unu la sută din cetățenii acestei țări cunosc că procurorii sunt obligați să-i înștiințeze imediat după ce se sfârșește perioada autorizată de judecător pentru interceptare. Nimeni din sistemul judiciar autohton n-a avut interesul de a populariza acest drept legal al oricărui cetățean: acela de a ști că a fost interceptat.
Cât a durat interceptarea?
În răspunsul emis, la cererea mea, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj scrie că mi-au ascultat telefoanele în ianuarie și februarie 2012 și mi-au interceptat comunicațiile mele prin internet în februarie și martie 2012.
Prima mare problemă care decur