Fragilitatea zonei euro şi instabilitatea economiei globale vor fi cele mai presante probleme în acest an, arată o analiză a XTB România conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
"Principalele presiuni vin din Spania şi Italia, care vor decide evoluţia ratei dobânzii în zona Euro. Spania ar putea avea nevoie de mai multe măsuri de austeritate, deficitul său fiind peste media europeană, în timp ce datoriile sale ar putea depăşi 90% din PIB-ul pe 2013. În Italia, influenţa principală va veni de la rezultatele alegerilor din februarie, având în vedere că pieţele financiare au propria preferinţă, respectiv pe Mario Monti", precizează Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România.
O altă ameninţare ar veni din direcţia Uniunii Europene, după ce prim-ministrul britanic David Cameron a anunţat că va organiza un referendum privind ieşirea Marei Britanii din UE, argumentând că apartenenţa la Uniune implică nişte costuri mari, prea multă birocraţie şi mai puţină putere pentru parlamentele naţionale, se mai precizează în comunicat.
În ceea ce priveşte economia mondială, instabilitatea acesteia este alimentată în principal de anumite riscuri geopolitice prin tensiunile dintre China şi Japonia.
Analiza XTB indică Iranul ca fiind o altă zonă sensibilă, în ciuda păcii din regiune ca urmare a sancţiunilor impuse anul trecut.
F.A. Fragilitatea zonei euro şi instabilitatea economiei globale vor fi cele mai presante probleme în acest an, arată o analiză a XTB România conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
"Principalele presiuni vin din Spania şi Italia, care vor decide evoluţia ratei dobânzii în zona Euro. Spania ar putea avea nevoie de mai multe măsuri de austeritate, deficitul său fiind peste media europeană, în timp ce datoriile sale ar putea depăşi 90% din PIB-ul pe 2013. În Italia, influenţa principală va veni de la rezultatele a