“Viaţă liberă” vă oferă un mic ghid al drepturilor şi obligaţiilor proprietarilor şi ale şefilor de asociaţii de proprietari * Spre exemplu, administratorul asociaţiei este obligat să se ocupe de întreţinerea clădirii şi a tutoror instalaţiilor comune * Împărţirea cheltuielilor pentru întreţinere poate fi contestată
Puţină lume ştie, dar membrii unei asociaţii de proprietari nu au doar obligaţii, ci şi o serie de drepturi, unele dintre ele foarte interesante. Necunoaşterea acestor reguli duce la situaţii explozive, de genul celor pe care” Viaţa liberă” vi le-a prezentat în ultimele zile.
Nu mai departe decât în ediţia de luni, am relatat, pe larg, situaţia Asociaţiei de Proprietari 768, ai cărei membri s-au trezit că au rămas fără utilităţi, deoarece nu ştiau cu exactitate ce datorii are asociaţia către furnizori. Conform proprietarilor, administratorul nu ar fi afişat niciodată un tabel defalcat al cheltuielilor, motiv pentru care au aflat mult prea târziu că printre ei se aflau şi oameni cu datorii de peste 70.000 de lei.
Iată ce trebuie să ştii despre asociaţia ta
Conform legislaţiei în vigoare (în special Legea 230/2007), administratorul de bloc este obligat să înştinţeze proprietarii, prin afişare la loc vizibil, asupra modului de stabilire a cheltuielilor curente, dar şi să controleze personalul angajat pentru diverse activităţi gospodăreşti.
Administratorul poate fi sancţionat cu amendă de la 200 lei la 2.000 lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind siguranţa clădirii şi funcţionarea normală a instalaţiilor acesteia, dar poate fi obligat şi la plata de daune pentru prejudiciile aduse locatarilor. Un exemplu la îndemână este repararea acoperişului unui bloc, sarcină care cade în grija administratorului. Neîndeplinirea ei atrage după sine nu doar amintita amendă, ci şi obligarea acestuia la plata pagubelor produse din cauza