Scris de Andreea Pintea - ARAD. 1,17 salariaţi la 1 pensionar. Acesta este raportul forţei de muncă, potrivit indicatorilor sociali din raportul statistic judeţean. În acest context, Aradul se poate mândri că este unul dintre judeţele în care pensionarii sunt mai puţini decât salariaţii, ceea ce denotă şi o activitate susţinută a mediului economic.
Raportându-ne la ultimele 12 luni indicate de către Direcţia Judeţeană de Statistică Arad – noiembrie 2011 – noiembrie 2012, se poate observa o creştere susţinută a efectivului de salariaţi, timp în care numărul pensionarilor din judeţ a fost pe o pantă descendentă. Practic, într-un an de zile, peste patru mii de arădeni au reuşit să se încadreze pe piaţa muncii, devenind astfel salariaţi.
Investiţiile în zonele industriale din municipiu şi judeţ au făcut ca industria şi contrucţiile să se dezvolte cel mai mult în perioada analizată. Astfel că, dacă în noiembrie 2011, 56.574 de arădeni munceau în industrie şi construcţii, în aceeaşi lună a lui 2012 numărul arădenilor angajaţi în acest sector a ajuns la 59.168.
Cei mai puţini salariaţi sunt în sectorul agricol, doar puţin peste 3,3 mii de arădeni reuşind să câştige un salariu din activităţi de agricultură, vânătoare, silvicultură sau pescuit.
În ceea ce priveşte numărul pensionarilor, acesta este evidenţiat de către Direcţia de Statistică pe trimestre. Comparând numărul pensionarilor din primul trimestru al anului 2011 cu acelaşi trimestru al anului 2012 se poate observa o scădere cu aproximativ 1 punct procentual. Tendinţa de scădere a numărului pensionarilor este, însă, una constantă. Cu fiecare trimestru, Aradul a avut tot mai puţini pensionari, raportul salariat-pensionar crescând în favoarea salariaţilor.Pensie peste 700
Referindu-ne strict la pensia medie a arădenilor, potrivit DJS Arad, aceasta a fost de 719 lei în primele trei trimestre ale