Maramureşul e la un pas de “desfiinţare” prin transformarea în satelit al Clujului. USL a pus din nou pe masă dosarul delicat al regionalizării şi, bazându-se pe o majoritate confortabilă în Parlament, promite să implementeze reforma administrativă în acest an. În varianta USL, România va fi împărţită în 8 regiuni, pe modelul Regiunilor de Dezvoltare. Maramureşul ar urma să facă parte din Regiunea Nord Vest. Preşedintele Consiliului Judeţean crede că, în formula actuală, şansele Maramureşului de a deveni centru de regiune sunt nule.
Zilele Maramureşului, în formula actuală administrativă, sunt numărate. USL a reluat tema împărţirii administrative a României.
În varianta actuală, ţara ar urma să fie împărţită în opt regiuni de dezvoltare, până în cea de-a doua jumătate a acestui an. Practic, regionalizarea României ar urma să se facă pe actualul model al regiunilor de dezvoltare care însă nu au personalitate juridică în prezent. Judeţul nostru ar urma să facă parte din regiunea Nord-Vest, alături de Bihor, Cluj, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, situaţie în care şansele noastre de a deveni centru de regiune sunt practice nule.
În lipsa unor lideri puternici care să facă lobby şi să susţină proiectele judeţului, s-ar adânci practic diferenţele de dezvoltare dintre Maramureş şi alte judeţe învecinate care s-au bucurat de sprijin politic. Altfel spus, devenim un simplu satelit al Clujului sau al judeţului Satu Mare.
Teoretic, regionalizarea ar trebui să însemne descentralizare. Practic, înseamnă şi un plus de birocraţie, deoarece între Guvern şi judeţe va fi impus încă un organism intermediar: regiunea şi guvernatorul de regiune. Dar, în loc să meargă cu jalba-n proţap la Bucureşti, primarii, aleşii maramureşeni vor merge la Cluj sau Satu Mare. Practic, preşedintele regiunii va deveni mai important pentru comunită