România trebuie să facă mai mult pentru independenţa sistemului judiciar şi statul de drept, întrucât nu toate recomandările din precedentul raport au fost aplicate, a declarat miercuri, la Bruxelles, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a prezentat raportul suplimentar privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
“Raportul relevă că, deşi s-au înregistrat progrese în ultimele şase luni, România trebuie să facă mai mult pentru independenţa justiţiei şi statul de drept întrucât nu a aplicat toate recomandările CE. Deşi respectarea statului de drept a fost restaurată, instabilitatea instituţiilor juridice rămâne un motiv de îngrijorare. Comisia a primit numeroase sesizări privind hărţuirea unor persoane din cadrul sistemului juridic”, a afirmat Mark Gray.
De asemenea, în raportul său, Comisia subliniază responsabilitatea miniştrilor şi parlamentarilor de a da un exemplu de integritate. România a implementat câteva dintre recomandările Comisiei (făcute în iulie 2012 – n.red.), dar nu pe toate, a declarat Mark Gray, care a apreciat că, deşi autorităţile române au luat măsuri în ultimele luni pentru a asigura respectarea Constituţiei, au permis totuşi presiunile politice asupra sistemului de justiţie.
Purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray a declarat miercuri că CE spera că, până la data publicării raportului, vor fi făcute numirile la şefia DNA şi a Parchetului şi a subliniat faptul că Bruxelles-ul şi-a exprimat în ultimele luni îngrijorarea în legătură cu procedura de numire a acestora.
Gray a precizat că CE speră că, după ce preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile ministrului Mona Pivniceru pentru şefia DNA şi a Parchetului, va exista un număr suficient de candidaţi bine pregătiţi, iar numirea să se facă cu sprijinul CSM. Comisia îşi exprimă speranţa că va fi un