Amenzile date de poliţia locală pentru parcări ilegale pot fi anulate în instanţă. Un avocat din Cluj a obţinut o sentinţă irevocabilă care anulează articolului legat de aplicarea amenzilor din Hotărârea de Consiliul Local privind administrarea parcărilor.
Avocatul a demonstrat că modul de întocmire a proceselor verbale în Primăria Cluj nu respectă normele legale. Consiliul Local urmează să reanalizeze regulamentul privind parcările.
Avocatul Radu Şomlea a contestat în urmă cu doi ani o amendă primită de la poliţia locală pentru parcarea unei maşini a cabinetului de avocatură în centrul Clujului. Atunci, el a studiat atent hotărârea de Consiliul Local din 2010 în baza căreia să întocmesc procesele verbale de contravenţie. După ce a găsit greşeala, a contestat hotărârea în instanţă. Curtea de Apel a decis irevocabil că articolul 13 din hotărârea de consiliu local este ilegal.
"Politia locala intocmeste acele note de constatare, acele hartii lasate in parbriz iar actul efectiv de constatare a contraventiei este intocmit de un serviciu abilitat. Nu exista identitate de persoane. Cel ce constata trebuie sa si intocmeasca. Aceasta obligatie e in norma juridica de rang superior, este ordonanţa de guvern doi", a menţionat avocatul Radu Şomlea.
Poliţiştii locali împart în continuare amenzi pe străzile din Cluj-Napoca, în baza articolului declarat ilegal.
"Deocamdata pe noi nu nea anuntat nimeni de posib ca nu putem amenda. Agentul constata, el intocmeste tot", a precizat un poliţist local.
Şoferii se vor folosi de sentinţa obţinută de avocat pentru a contesta amenzile.
"Nu n-am auzit chiar sunt interesat si eu cand am probleme sa vedem cum putem sa le rezolvam", a menţionat un şofer clujean.
Primarul Emil Boc a precizat că nu a văzut încă motivarea instanţei.
"Din cate stiu serv de specialitate a nu avem o problema sa