Persoanele care iau masa de prânz devreme reuşesc uşor să piardă în greutate, faţă de cei care aleg să mănânce după ora 15:00, este concluzia unui studiu efectuat în Spania.
Cercetătorii spanioli nu garantează însă că dacă o persoană aflată la dietă îşi va schimba subit ora la care mănâncă, va slăbi imediat, însă îi asigură pe cei preocupaţi de kilogramele în plus că, aceasta este un factor pe care nu ar trebui să îl ignore, atunci când ţin cură de slăbire.
„Ar trebui să luăm în serios ora la care mâncăm, nu doar ce anume mâncăm, dar şi când mâncăm”, afirmă Frank Scheer, unul dintre autorii studiului, pentru Reuters.
Cercetarea a avut ca eşantion 420 de persoane dintr-o clinică de nutriţie din sud-estul Spaniei. Pe lângă faptul că pacienţii luau parte în şedinţe regulate de terapie, beneficiind şi de consiliere în alimentaţie, acestora le-a fost măsurată greutatea şi a fost ţinută o evidenţă a alimentelor consumate cât şi a activităţilor zilnice.
Participanţii urmau o dietă mediteraneană, în care aproximativ 40% din totalul de calorii a fost consumat la prânz.
O parte lua masa de prânz înainte de ora 15:00, în timp ce restul participanţilor mâncau mai târziu de această oră.
Timp de 20 de săptămâni, toţi pacienţii au consumat aceleaşi cantităţi de mâncare şi au ars acelaşi număr de calorii, zilnic, în urma activităţilor fizice.
În timp ce persoanele care mâncau înainte de ora 15:00 au reuşit să slăbească aproximativ zece kilograme, ceilalţi nu au reuşit să slăbească mai mult de şapte.
Totuşi, orele la care pacienţii au mâncat micul dejun şi cina nu au fost luate în considerare, în studiul respectiv, iar asta ar putea să fie văzută ca o limită a studiului.
Anumite gene care sunt asociate obezităţii par să fie totuşi frecvente la persoanele care mănâncă mai târziu masa de prânz.
Dr. Yunsheng Ma, un nutriţionist