Conform unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii (MS) în cursul zilei de luni, de la data de 1 martie 2013 se va introduce coplata în sistemul sanitar.
Potrivit documentului, „la propunerea Ministerului Sănătăţii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false. Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare”.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriul de specialitate, nici persoanelor exceptate prin lege, respectiv copii, gravide, pensionari cu venituri mai mici de 740 de lei, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate sau veterani de război.
Totodată, potrivit reprezentanţilor ministerului de resort, coplata va reprezenta o sursă de finanţare ce va ajuta la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale.
Conform lui Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, această taxă modică reprezintă mult prea puţin comparativ cu cheltuielile pe care le are un spital.
„În cazul în care cuantumul acestei taxe ar rămâne la 10 lei, consider că este o sumă modică ce nu e apăsătoare pentru bolnavi, ea având caracter de simbol. În Spitalul Judeţean, anual sunt circa 40.000 de bolnavi internaţi, dintre care 20.000 sunt exceptaţi prin lege de la plata acestei sume. Rămâne ca doar 20.000 să achite cei 10 lei. La un calcul simplu, suma totală care s-ar cumula lunar din plata acestei taxe nu ar acoperi nici măcar jumătate din costurile medicamentelor de la Spitalul Judeţean şi nici nu ar acoperi costul total al materialelor sanitare folosite în unitate, în decursul unei luni de zile”, a explicat Vasile Rîmbu.
Conform unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii (MS) în curs