Din cele aproape 1.300 de rechizitorii înaintate instanţei de judecată în 2012 de procurorii din judeţ, 23 privesc infracţiuni de evaziune fiscală al căror prejudiciu este de aproximativ 6,66 de milioane de lei (peste 1,5 milioane de euro).
Din volumul total al prejudiciului, au fost recuperaţi în cursul urmăririi penale peste 1 milion de lei.
Printre ultimele dosare trimise la judecată în 2012 se numără cel al unei tinere de 32 de ani, din Vereşti, Nadia Stănescu, care este acuzată că a dat o ţeapă la stat de 350.000 de euro.
Procurorii susţin că respectiva, patroană a unei firme de colectare fier vechi, a înregistrat în contabilitate sute de facturi fictive pe numele mai multor firme din toată ţara, sustrăgând-se astfel de la plata impozitelor.
Un alt caz este cel al unui tânăr din comuna Horodniceni, Cătălin Constantin Tanasă, patron al unei firme cu obiect de activitate transport rutier de mărfuri, acuzat că a rămas cu impozite neplătite în valoare de aproximativ 75.000 de euro.
Pe lista celor 23 de rechizitorii la evaziune fiscală se numără şi cazul unui afacerist din comuna Ipoteşti, acuzat de o evaziune fiscală de peste 100.000 de lei, prin folosirea de angajaţi la negru în construcţii.
Mircea Franciuc (49 de ani) a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, după ce, susţin anchetatorii, în calitate de administrator al SC Eltron SRL Gura Humorului, „a folosit forţă de muncă în activităţi de construcţii, fără a întocmi forme legale de angajare şi state de plată legale”.
Practic, se arată în rechizitoriu, Franciuc s-a sustras prin ascunderea sursei impozabile de la plata sumei de 106.200 de lei către bugetul de stat, la care se adaugă majorări de întârziere, reprezentând contribuţiile de asigurări sociale aferente salariaţilor.
Din cele aproape 1.300 de rechizitorii înaintate ins