Un simplu experiment ca cel de a da sonorul pe mute la tv când un personaj politic își susține o declarație este, de cele mai multe ori, îndeajuns pentru o simplă analiză de tip comportamental chiar dacă nu ești profiler politic.
Profesia există, iar creatorul ei e considerat a fi Jarrold Post, de profesie psihiatru, cel care a inițiat și Centrul de Analiză de Personalitate și al Comportamentului Politic din cadrul CIA.
Revenind în spațiul românesc unde politicienii sunt mai degrabă împinși în arenă, nu de către grupuri de lobby pentru politici publice, ci de către grupuri de crimă organizată, unde politicienii au datorii de plătit, o analiză de acest gen e cu atât mai ușoară. Ascensiunea acestora nu se datorează vreunei strategii sofisticate de impunere publică, ci sunt produsul unei dantelării complicate de interese, presiuni, de poziții de forță ale baronilor locali care stau cu pistolul la tâmpla factorilor de decizie. Unde e puterea acum?
Experimentul la îndemnă este de a da tv-ul pe mute la ultima declarație a lui Crin Antonescu, cea de la sfârșitul săptămânii trecute de după Tăriceanu cu ale lui alegeri interne pentru desemnarea prezidențialului liberal în vederea lui 2014. Și ce am putea vedea? Un Antonescu legănându-se de pe un picior pe altul, gesticulând, luând pauze între cuvinte pentru a-și tempera furia.
Un psiholog ar spune că nu e doar furia, că este și frica. Histrionicul Crin are o structură senzitivă și instabilă. Nevoia lui este aceea de a construi scenarii, e un confobulatoriu și atunci când scenariul său de președinte plin, nu ad interim, este în pericol, tulburarea sa de personalitate e cuprinsă de furtună. Gata cu democrația!
Capacitatea sa de a face față stresului (în domeniul politic denumită copying) este tot mai redusă, așa am putea interpreta aducerea bufonului la Curtea liberală,