Eric Schmidt, directorul executiv al Google, crede că viitorul ne rezervă o lume în care teroriştii cibernetici vor fi urmăriţi de drone, identităţile online vor fi răpite în schimbul unei răscumpărări, iar părinţii vor discuta cu copiii lor despre păstrarea confidenţialităţii online cu mult înainte de a le vorbi despre sex.
Despre vizita recentă în Coreea de Nord a spus că cetăţenii trăiesc într-o lipsă totală de informaţie. El, însă, este optimist că această situaţie se va schimba, aşa cum se va modifica şi stilul de viaţă pentru cele cinci miliarde de persoane din întreaga lume care nu au încă acces la internet.
„Coreea de Nord m-a făcut să realizez cât de mult am evoluat“, a spus Schmidt.
În prezent, internetul este utilizat de aproximativ două miliarde de oameni. Şeful Google spune că acest lucru va aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea conectivităţii, dar se teme că poate implica şi anumite riscuri, în contextul în care identităţile online au devenit un element mai important al identităţii noastre reale.
„Pentru cetăţeni, accesul la internet oferă posibilitatea de a avea identităţi multiple: identitatea online devine identitatea reală. Absenţa unui buton de ştergere poate reprezenta o mare provocare: nu doar că nu poţi şterge ce ai spus sau ai scris, dar nu poţi şterge nici site-urile pe care le-ai vizitat. Pentru cei care se află în atenţia publicului, acest lucru poate oferi şansa unei evaluări asupra trecutului lor“, a declarat Schmidt în cadrul unui discurs ţinut la Universitatea Cambridge.
Partea întunecată a internetului
„Ne-am putea confrunta cu răpiri virtuale ale identităţii online, pentru care să se ceară o răscumpărare. Răpitorii ar putea prefera să ia un ostatic virtual. Atât de importantă este identitatea noastră online“, crede Schmidt.
Previziunile lui Schmidt reprezintă extensii ale unor te