Potrivit unor informaţii încă neconfirmate, organele competente (ştiu, sunt incompetente, dar aşa e formularea standard) au descoperit recent o reţea de traficanţi mai puţin obişnuiţi. Indivizii aduceau moaşte tocmai din China, moaşte pe care le livrau apoi, contra cost, bisericilor din România, ca fiind autentice. Unul dintre specialiştii care s-au ocupat de acest caz ne-a declarat, sub protecţia anonimatului: “Este adevărat, am depistat la vamă, într-un TIR cu numere de Bulgaria, zeci de moaşte pentru care nu se plătiseră taxele de rigoare. Atât persoanele implicate, cât şi moaştele confiscate au fost reţinute pentru cercetări. Ceea ce aş vrea să vă spun este că imaginaţia infractorilor depăşeşte, şi în acest caz, orice închipuire.
Astfel, pentru a nu intra în conflict cu Patriarhia, care pretinde monopolul asupra moaştelor, indivizii comercializau falsurile sub nume schimbate, după modelul Adidas – Adibas. De pildă, moaştele Sfântului Elefterie erau prezentate drept ale Sfântului Efelterie, iar cele ale Sfântului Nectarie deveniseră ale Sfântului Nestarie. În majoritatea cazurilor, credincioşii nu observau diferenţa! Mai greu o să ne fie nouă să-i încadrăm pe infractori, fiindcă pe ăia care traficau prostituate îi băgam rapid la trafic de carne vie. Cu ăştia însă ce facem, îi băgăm la trafic de carne moartă?”
Reţeaua de distribuţie a moaştelor false avea, se pare, ramificaţii în toată ţara şi mulţi preoţi şi călugări au participat la această mistificare, cumpărând cu bună ştiinţă moaştele false. Ei afirmă însă că au făcut-o într-un scop nobil. De pildă, călugărul Sofronie a dezvăluit că mănăstirea unde se nevoieşte avea rate mari la bancă şi achiziţionarea unor moaşte era singura cale să resolve problema:
“Ne-am băgat termopane şi central termică în chilii, am schimbat şi mobilierul la trapeză, ba părintele stareţ a ţinut neapărat să-şi cumper