Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu a solicitat ca unităţile pentru protecţia copilului să fie descentralizate. Proiectul se va vota joi, 31 ianuarie în şedinţa de Consiliu Judeţean.
Precedentul acordării de personalitate juridică centrelor rezidenţiale a fost creat în 2009, când s-a dat personalitate juridică centrelor pentru adulţi. Pentru centrele de copii, cadrul legal a apărut începând cu ianuarie 2012, când a intrat în vigoare legea Asistenţei Sociale, respectiv legea 292/2011, care spune că serviciile sociale administrate de autorităţi publice locale pot fi înfiinţate prin hotărâre şi se organizează ca structură cu sau fără personalitate juridică.
Cererea a venit din partea directorilor celor opt centre de copii din judeţ, iar DGASPC Sibiu va monitoriza în continuare activitatea acestora.
“O astfel de organizare poate duce la un management mai eficient în unităţile respective şi a fost şi dorinţa directorilor de centre de a funcţiona ca ordonatori de credite şi noi am fost şi suntem deschişi spre o descentralizare. Bineînţeles ca va exista o supervizare, o monitorizare din partea noastră ca toate lucrurile să meargă bine” a declarant directorul DGASPC, Mihaela Tolciu (foto).
Tolciu a explicat că funcţionarea centrelor ca operatori de credite va duce la o resposabilizare a acestora.
“Organizarea şi funcţionarea centrelor pentru copii ca ordonatori tertiari de credite înseamnă că vor avea un buget pe care îl vor administra şi vor răspunde de administrarea activitatii financiar-contabile a centrului respective. Până acum ei doar organizau, nu şi răspundeau de aceste activităţi administrative. În plus managerii centrelor de copii vor putea să îşi selecteze, recruteze şi angajeze personalul atâta timp cât se încadrează în bugetul aprobat de Consiliu