Instanţa a admis luni intrarea în insolvenţă a Societăţii Feroviare de Turism SFT-CFR, care intră în reorganizare judiciară după ce a acumulat datorii de peste 7 milioane de lei, şi are de recuperat creanţe litigioase de 10 milioane de lei. Anunțul a fost făcut de Ministerul Transporturilor.
"Reorganizarea are ca obiective principale stingerea datoriilor existente printr-o valorificare mai eficientă a activelor existente, valorificarea prin vânzare a unora dintre activele care nu concură la realizarea veniturilor societăţii în prezent, reluarea exploatării materialului rulant de epocă. După închiderea procedurii de insolvenţă, urmează să fie analizate posibilităţile de privatizare a societăţii", precizează Ministerul Transporturilor în comunicatul de presă.
Pe 28 ianuarie instanţa a admis cererea introdusă de către SFT, numind administrator judiciar, la solicitarea debitorului, consorţiul General Grup Expert SPRL&Câmpeanu, Dezsi, Gheorghe SPRL.
Societatea se ocupă cu închirierea de active feroviare (clădiri, terminale, terenuri, linii de cale ferată), operează trenurile de epocă (trenul regal, trenul Moldoviţa) şi unităţile de cazare din portofoliu, şi închiriază o serie de terenuri de tenis, fotbal şi baschet, dar şi bărci.
La sfârşitul anului trecut, datoriile firmei erau de 7,2 milioane de lei, în timp ce valoarea creanţelor litigioase se ridica la aproape zece milioane de lei.
Datoriile includ sume restante la bugetul de stat începând din anul 2010, impozit pe clădiri şi redevenţă începând din 2009, aferente hotelului Bucovina din Vatra Dornei, aflat sub sechestru asigurator, impozit pe clădiri începând din 2010 aferente complexului turistic Decebal din Eforie Nord (aflat sub sechestru asigurator), impozit începând din 2011 pentru Căminul Grant, sediul social al societăţii (aflat sub sechestru asigurator) şi impozit pentru complexul tur