Introducerea sistemului de coplată în sistemul public de sănătate creează nemulţumiri între sibieni şi dă speranţă spitalelor care oricum încheie anii cu datorii. Sibienii cred că au plătit deja pentru serviciile medicale, iar statul este obligat să le ofere gratuit.
La sfârşitul anului 2012, datoriile pe care le avea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se ridicau la 11,35 milioane de lei. Din acestea, 2,74 milioane aparţineau spitalului şi 8,6 milioane proveneau din programele naţionale de sănătate.
Dacă pacienţii care au fost externaţi ar fi achitat suma de 10 lei pentru fiecare internare la cele 37.637 de externări, spitalul ar fi adunat aproximativ 376.000 de lei, adică aproape 3 procente din datoriile totale.
Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu sunt de părere că măsura este binevenită, chiar dacă veniturile unităţii nu se vor modifica substanţial.
“Introducerea sistemului de coplată face parte din reforma sistemului de sănătate, fiind măsura care va aduce resurse financiare suplimentare. Suma pe care un pacient o va plăti va fi de maxim 10 lei şi va fi achitată la externare. Sigur, cuantumul încasat per total, în urma externărilor efectuate într-un an, nu va fi foarte mare, dar orice sursă de venit este bine venită, în demersul de îmbunătăţire a actului medical. Această coplată va fi probabil stipulată în contractul-cadru care va fi încheiat între fiecare spital din ţară şi Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarant purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă.
De cealaltă parte, sibienii nu sunt de acord cu această măsură, majoritatea menţionînd că au cotizat la sistemul de sănătate zeci de ani şi acum vor trebui să scoată alţi bani din buzunar.
„Poate pentru ei este o sumă modică, dar pentru noi, pensionarii, este oricum prea