Vezi
Liderii de sindicat din Maramures au reprosat astazi, 30 ianuarie, lipsa de reactie a autoritatilor locale si centrale. Ei sustin ca intrunirile periodice din cadrul Comisiei de Dialog Social sunt doar de forma si ca factorii decizonali se dovedesc surzi la problemele existente in randul celor care muncesc in institutiile si in societatile din judet.
Salariile asistentilor personali, statutul functionarilor publici si Legea Dialogului Social sunt doar cateva dintre problemele repuse pe tapet astazi, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Guvernului in teritoriu si ai principalelor institutii din judet. Sindicalistii au aratat ca rolul sedintelor ar trebui sa fie acela de a rezolva problemele ridicate, dar ca efectele nu apar aproape niciodata.
„Din pacate, la toate solicitarile noastre in sedintele de dialog social nu s-a dat curs modificarilor legislatiei dialogului social, a ramas in aceeasi forma. Din pacate, CES-ul (n.r.: Consiliul Economic si Social) la ora actuala nu functioneaza. Este in acelasi stadiu din guvernarea trecuta, ceea ce denota ca intrunirea Comisiei de Dialog Social la nivel de judet – si nu ma refer strict la Maramures – nu are eficienta, prin faptul ca nu se concretizeaza prin luarea de masuri si schimbarea legislatiei solicitate de noi ”, a atras atentia presedintele filialei Maramures a confederatiei Meridian, Stefan Petricean.
Vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Liviu Pop, a reprosat aceeasi reticenta intampinata in relatia cu autoritatile pe tema statutului functionarilor publici . Sindicalistul maramuresean a aratat ca se doreste crearea unui Corp al Functionarilor Publici, o institutie sub control parlamentar, prin care sa se elimine influenta politicului in administratia publica. Pe viitor, aceasta ar urma sa usureze incheierea unor parteneriat