Prognozele privind cresterea economica a Romaniei pe 2013 se modifica de zici ca-s informatiile din buletinele meteo sau celebrele cote ale apelor Dunarii de la Radio Romania. De la 4%, noua putere a ajuns in cateva luni la numai 1,6%, iar perspectivele arata ca nici acest nivel nu ar fi cel final. Cum ne afecteaza aceste razgandiri?
USL a castigat alegerile parlamentare cu un program in care vorbea cu insistenta despre o crestere economica de 4% in intervalul 2013-2016, ca urmare a investitiilor masive pe care statul le va face. Ni se promitea un buget axat pe dezvoltare in care mediul de afaceri va fi sustinut puternic prin masuri care se asigure relansarea economica.
In programul de guvernare, cresterea economica incepea deja sa intre la apa. Avansul produsului intern brut era vazut la o medie de 3%. Ulterior, premierul Ponta isi modifica din nou prognozele la 1,8%, iar in bugetul de stat, ce a intrat in aceste zile in dezbaterea Parlamentului, sa scrie, negru pe alb – 1,6%.
“Mai realist ar fi insa sa spunem ca PIB-ul se cam duce pe polei. Polei de care nu este vinovat statul, pentru ca el (poleiul) este al nostru al tuturor. Chiar nu inteleg de ce acest guvern vrea sa concureze vechile anticipari aiuriste. Mai bine insista pe ideea insanatosirii si a justitiei, spunea ca a creat un buget care sa elimine risipa samd”, afirma analistul economic Bogdan Glavan, pe blogul sau.
“Nu inteleg de ce este pus atat de mult accentul pe dezvoltare. Este un buget de dezvoltare, vom cheltui mai mult ca in 2012? Dincolo de contradictia in termeni (cheltuieli mari – dezvoltare) pe care, ce-i drept, doar un economist antrenat mai mult prin biblioteca si mai putin la mulgerea, pardon, accesarea fondurilor europene o poate sesiza, cred ca este imprudent politic sa trambitezi dezvoltarea", afirma analistul.
Glavan considera c