Dacă nu este tratată, deviaţia de sept poate reprezenta cauza unor afecţiuni cu consecinţe grave pe termen lung.
Fie că e vorba de dureri de cap, fie de sinuzite dese, fie de oboseală cronică, un lucru este cert: respiraţia nu se mai produce corect, iar oxigenul nu mai ajunge într-o cantitate suficientă la creier. Ignorată, “banala” deviaţie de sept se agravează în timp.
Potrivit statisticilor, peste 80% dintre persoane au deviaţie de sept. Ce înseamnă asta? Cu alte cuvinte, peretele subţire care desparte cele două nări ale nasului e uşor înclinat într-o parte, aşa încât cele două cavităţi nazale, care ar trebui să fie perfect simetrice, devin inegale. Câtă vreme nu e semnificativ vizibilă şi nu se manifestă supărător, o trecem cu vederea. Numai că, odată cu trecerea timpului, aceasta se poate agrava, blocând una dintre căile prin care aerul pătrunde către faringe. Consecinţele? Respiraţie greoaie, sforăit, nas înfundat, apnee în somn, sinuzită, infecţii respiratorii şi chiar sângerări nazale dese.
Cum scapi de ea
La început, specialistul urmăreşte ameliorarea şi controlul simptomelor. Aşa se face că, în majoritatea cazurilor, sunt prescrise decongestionante nazale, antihistaminice sub formă de spray, dar şi antibiotice în caz de infecţie. Cu toate astea, medicamentele nu înlătură deviaţia de sept, ci alină, pentru moment, suferinţa. De aceea, singura metodă prin care se poate scăpa definitiv de această problemă este intervenţia chirurgicală, numită septoplastie, efectuată fie concomitent cu o rinoplastie, care corectează forma nasului, fie individual. Operaţia nu presupune tăieturi la suprafaţa pielii, fiind efectuată prin nări. Prin urmare, nu rămân cicatrici. Nu este dureroasă, iar recuperarea e de maximum o săptămână.
De asemenea, e indicat să se verifice, înaintea intervenţiei, dacă nu cumva e asociată şi o alergie deviaţiei de sept