Din când în când, orice copil face câte o prostioară. Întrebarea care te frământă este să-l pedepseşti sau nu? Oare cum ar trebui să procedezi corect atunci când cel mic trebuie disciplinat?
«Pătrăţelul roşu»
Chiar dacă te doare sufletul să-l ignori pe micuţul rebel, pedepsele sunt o metodă de a-l disciplina. Dificultatea majoră este alegerea modalităţilor în care o faci. Dacă este vorba despre un preşcolar, trebuie să te asiguri că înţelege întru totul motivele pentru care este pedepsit. De aceea, este important să discuţi şi să-i explici motivele supărării tale. Apoi, alege un loc al casei, unde îl pui să stea câteva minute, fără să-l bagi în seamă.
Şi pentru ca pedeapsa să dea rezultate, cumpără un covoraş mic roşu, pune-l undeva în casă şi, ori de câte ori cel mic este neascultător, trimite-l la locul de pedeapsă. După expirarea timpului, discută cu el şi fă-l să înţeleagă că, de câte ori va trece peste cuvântul tău, va primi aceeaşi pedeapsă, petrecând din ce în ce mai mult timp pe „pătrăţelul roşu“.
Limitează-i activităţile preferate
Şcolarii sunt greu de stăpânit, mai ales pentru că petrec mult timp împreună cu alţi copii, iar comportamentul lor poate fi uşor influenţabil. De aceea, este bine să iei atitudine când vrea mereu să i se facă pe plac şi nu te mai înţelegi deloc cu el.
Care-i cea mai potrivită pedeapsă? În primul rând, interdicţia temporară de a se bucura de lucrurile care-i fac plăcere, până când copilul tău îşi va da seama că ceea ce promiţi chiar faci. Are un joc preferat pe care-l joacă zi de zi pe calculator sau nu lipseşte din faţa televizorului la ora când se difuzează desenele lui preferate? Ei bine, limitarea activităţilor favorite poate fi pedeapsa care-l va face să înţeleagă că ori face ce i se cere, ori suportă consecinţele.
Citeşte continuarea articolului pe clickpentrufemei.ro.