Comisia Europeană bagă pumnul în gura presei din România. Oficialii europeni susţin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate instituţiile statului şi respectate drepturile fundamentale ale persoanelor.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Comisia Europeană cere asigurarea de reguli efective împotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere instituţiilor publice sau sistemului judiciar, iar CNA trebuie să ia măsuri pentru stabilirea şi întărirea codului de conduită.
“Este ciudat din partea Comisiei Europene că se sugerează restrângerea libertăţii presei – se recomanda ca presa să nu mai critice instituţiile statului, ceea ce este aberant pentru orice stat membru al Uniuni Europene, nu doar pentru România, şi Comisia Europeană tocmai asta ar trebui să facă, să apere independenţa presei“, a declarat, pentru Agerpres, liderul europarlamentarilor social-democraţi, Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD.
“Putea să fie un raport mult mai obiectiv şi mult mai democratic. Faptul că cere restrângerea libertăţii presei şi condamnă presa pentru faptul să îşi permite să critice instituţiile statului mi se pare bizar, total nedemocratic şi antieuropean, cu atât mai mult cu cât vine din partea Comisiei Europene”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.
Cine a “pârât” presa la Comisia Europeană?
Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin presă, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.
El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei. “Am avut multe cazuri, nu doar unul sau două, ci un număr destul de mare de cazuri în care reprezentanţi de înalt nivel, judecători şi