Problemele financiare ale ATE Bank, planurile de vânzare şi de divizare vor fi anunţate oficial vineri.
Demersurile de vânzare a ATE Bank intră pe ultima sută de metri. Intenţia acţionarului majoritar, Piraeus Bank Grecia de a-şi vinde participaţia de 93,7% va fi adusă oficial la cunoştinţa acţionarilor ATE Bank România în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) de vineri, 1 martie. Zvonuri despre vânzarea ATE către un grup de investitori români, negociată de fostul vice-preşedinte executiv al Raiffeisen, Marinel Burduja, au apărut încă de anul trecut, printre numele de posibili cumpărători vehiculate atunci numărându-se Gabriel Popoviciu, Gruia Soica sau Dorinel Umbrărescu.
Decizia de vânzare a ATE a fost luată de Piraeus la nici un an de la achiziţia băncii, în cadrul unui program coordonat de autorităţile elene şi UE, care nu a reuşit însă să scape instituţia de pierderi. Agricultural Bank of Greece – Banca Agricolă a Greciei (ATE) a intrat în lichidare în vara lui 2011, iar Piraeus Bank Grecia i-a preluat creditele performante, portofoliul de valori mobiliare şi depozitele, aranjamentul incluzând şi ATE Bank România.
Divizare pentru curăţarea portofoliului, înainte de vânzare
Înaintea vânzării, ATE va fi “curăţată” de datorii: o parte negativă a capitalurilor proprii, împreună cu portofoliul de credite, garanţiile aferente, o parte din depozite şi imobilele dobândite din executări silite urmând să fie transferate la Piraeus Bank România, cealaltă instituţie de credit deţinută pe piaţa locală de acţionarul majoritar elen.
În patrimoniul ATE Bank România vor mai rămâne doar licenţa de operare emisă de BNR, celelalte avize şi permise operaţionale legale, o parte din capitalul de lucru şi din portofoliul de obligaţiuni de stat, infrastructura IT, bucurile mobile din diverse unităţi teritoriale, contractele de închiriere înc