Diferenta dintre serviciile medicale primite in spitalele de stat din Romania si cele primite in spitalele de top din Europa este de numai 200 de lei pe luna, se arata intr-un studiu realizat de MediHelp International.
Suma de 200 de lei reprezinta diferenta dintre banii pe care romanii ii platesc lunar catre Casa de Asigurari si primele lunare platite pentru o asigurare privata de sanatate cu acoperire internationala.
Romanii cu un venit mediu brut lunar de 2.000 de lei platesc 200 de lei pentru CAS, avand acces doar in spitalele de stat, pe cand daca si-ar achizitiona o asigurare privata de 400 de lei pe luna ar putea avea acces a servicii medicale in clinicile si spitalele din intreaga Europa.
Asigurarea acopera inclusiv tratamentul cancerului sau operatiile de transplant, precum si teste importante: tomografie computerizata, rezonanta magnetica sau PET Scan, noteaza EVZ.
"Este foarte trist ca oamenii care isi platesc taxele nu pot beneficia de tratamentul medical pe care il merita. Este bine cunoscut faptul ca sistemul de sanatate din Romania nu este dezvoltat suficient pentru a oferi cele mai bune servicii medicale pentru toti cetatenii. Este cu atat mai trist ca romanii se afla in imposibilitatea de a accesa servicii medicale private pe baza contributiei lunare.
Acesta este un sistem unic care nu se intalneste nicaieri altundeva in Europa si cred ca guvernul ar trebui sa regandeasca aceasta organizare si sa implementeze sistemul celor trei piloni: fonduri din partea statului, din sectorul privat si din asigurarile private de sanatate", a declarat Zahal Levy, presedintele MediHelp International.
Diferenta de numai 200 de lei instre serviciile medicale de stat din Romania si cele private din Europa a rezultat in urma compararii informatiilor furnizate de Legea Bugetului Asigurarilor Sociale pentru 2012 si valoarea unei a