Institutul pentru Politici Publice (IPP) a prezentat ieri o imagine sintetică a componenţei Parlamentului. Puţin peste jumătate dintre actualii parlamentari sunt la primul mandat (53%), faţă de 61% în 2008. La Iaşi doar 47% dintre actualii parlamentari sunt la primul mandat.
Parlament... îmbătrânit!
Potrivit datelor IPP, media de vârstă la Camera Deputaţilor este de 48 ani, iar la Senat, 51 ani. Cel mai tânăr deputat este Elena Cătălina Ştefănescu (PSD) - 25 de ani, iar cel mai tânăr senator este Cristian Daniel Florian (PDL) - 36 de ani. Seniorii sunt reprezentanţii PC, deputatul Dinu Giurescu - 86 de ani şi senatorul Eugen Durbacă - 70 de ani.
La Iaşi, media de vârstă la deputaţi este de 50 de ani, cu doi ani mai ridicată faţă de media naţională, iar la Senat este de 54 de ani, cu trei ani mai mare decât media de vârstă de la nivel naţional. Cel mai tânăr parlamentar ieşean este liberalul Costel Alexe (29 de ani), iar decanul de vârstă este social-democratul Neculai Răţoi - 74 de ani. Parlamentarii PNL, cu o medie de 49 de ani, sunt cu şase ani mai tineri faţă de partenerii de alianţă de la PSD, unde media este de 55 de ani. Cei mai tineri sunt reprezentanţii PPDD Iaşi, cu o media de vârstă de 42 de ani, în timp ce democrat-liberalii se situează la 53 de ani.
Iaşul are doar tei femei-parlamentar
Partidele din Iaşi au trimis doar trei femei în legislativul central, media fiind foarte apropiată de cea de la nivel naţional. Potrivit IPP, 12% sunt doamne în actualul Parlament (13% în Camera Deputaţilor şi doar 7% în Senat), procent în creştere faţă de fostul legislativ datorită creşterii cu 30% a numărului total de parlamentari. Partidul cu nicio reprezentantă în Parlamentul României este UNPR.
Una dintre concluziile studiului IPP a fost că partidele nu au o politică europeană de promovare a doamnel