Alt an, aceleași multe probleme cu care se confruntă comunitățile de rromi din județul Maramureș. Una din probleme este cea a abandonului școlar, fetele abandonând de regulă școala pentru a alege calea mărițișului.
O altă problemă pentru care s-a cerut încă o dată, la fel ca și anul trecut, ajutorul autorităților este aceea a deficitului de mediatori școlari și sanitari. La Ulmeni, spre exemplu, există un singur mediator la o comunitate de 1600 de persoane de etnie rromă.
“La Ulmeni am avea nevoie de un mediator sanitar. 1600 de rromi care nu beneficiază decât de mediator școlar. Eu fac și pe mediatorul sanitar. Ar fi nevoie pentru că la Ulmeni avem și nașteri precoce, să știe cine să se implice, deci este dezorientare totală. Ar fi nevoie să se implice și un doctor, care să le explice ce și cum”, a declarat mediatorul scolar din Ulmeni.
La Coltău problema cea mai mare este cea a abandonului școlar: “Aș dori cumva să rezolvăm această problemă. Să putem lua măsuri în privința aceasta. În mare parte sunt fetele care se mărită prea repede. Avem foarte mulți copii cu abandon școlar. În calasa a VI-a avem două fete care s-au măritat.”.
Coltăul se află pe primul loc la nu8mărul de elevi care au abandonat școala de la începutul anului școlar.
"Din totalul de 16 primării la nivel de județ Maramureș unde există comunități mari de rromi doar 4 primării și-au întocmit planurile locale de acțiune, așa cum prevede strategia de Guvern nr. 1221/2011. Dintre cele 4 pot să spun că din punctul meu de vedere Primăria Baia Mare are o activitate foarte consistentă. Instituția Prefectului monitorizează trimestrial implementarea acestui plan de acțiune”, a declarat responsabilul pentru problemele rromilor din cadrul Prefecturii Maramureș.
Cele 4 primării care și-au întocmit planul de acțiune pentru aceste comunități sunt Baia Mare, Baia Sprie, Suciu de Sus si