În proiectul de act normativ nu se specifică dacă plata se face pe zi sau o singură dată, la externare
Documentul mai prevede că decontarea medicamentelor se va face în 60 de zile de la validarea facuturilor
Coplata pentru serviciile spitaliceşti va fi cuprinsă între 5 şi 10 lei, iar valoarea coplăţii va fi stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe baza unor criterii proprii, potrivit contractului-cadru, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Cu toate că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat că această taxa nu va fi plătită pe zi, ci o singură dată la externare, acest lucru nu este specificat în proiectul de act normativ.
"Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoare coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administraţie al unităţii sanitare respective", se arată în contractul-cadru.
Cine este exceptat coplata
Excepţie de la coplată fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.
"Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate nu pot încasa o altă plată din partea asiguratului pentru serviciile pentru care se încasează coplată, cu excepţia celor prevăzute de actele normative în vigoare", se spune în actul citat.
Potrivit contractului-cadru, a fost modificat ra