Comisia Europeană constată în raportul privind MCV că Parlamentul a numit un nou Avocat al Poporului, însă precizează că, întrucât a primit sprijinul deplin al coaliţiei, dar nu al opoziţiei, va fi deosebit de important "să dovedească, în acţiunile sale, că se poată ridica deasupra partizanatelor".
CE menţionează în raport că Parlamentul a numit noul Avocat al Poporului în ianuarie 2013.
"Întrucât noul Avocat al Poporului a primit sprijinul deplin al coaliţiei aflate la guvernare, dar nu şi pe cel al opoziţiei, va fi deosebit de important ca acesta să dovedească, în acţiunile sale, că se poate ridica deasupra partizanatelor politice", avertizează CE în document.
Comisia menţionează că Avocatul Poporului are un rol important în ceea ce priveşte protejarea echilibrului instituţional al sistemului şi, în special, are misiunea de a controla competenţele Executivului de a legifera prin ordonanţe.
Numirea lui Crişu Anastasiu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată, în 22 ianuarie, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile.
Candidatul susţinut de PDL, Gheorghe Iancu, a obţinut un număr de 57 de voturi, în timp ce candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, şi-a anunţat retragerea candidaturii în dezbaterea din plenul reunit.
Cristian Rădulescu, liderul grupului PDL de la Senat, a arătat că în vara anului trecut în lista de 11 solicitări politice făcute premierului Victor Ponta de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, era şi alegerea unei persoane în această funcţie, care să se încadreze nu numai în criteriile de profesionalism prevăzute de lege, dar şi să fie apolitică şi convenită de toate partidele politice.
Rădulescu a argumentat că, după încercarea nereuşită din vara anului trecut de alegere a unui nou Avocat al Poporului, lucrurile au