Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, s-a implicat direct în scandalul în care se scufundă banca italiană Monte dei Peschi di Siena, cea mai veche din lume, făcând o vizită neanunţată în Italia pentru a discuta cu ministrul de finanţe înainte ca acesta să răspundă la întrebările parlamentarilor legate de această problemă.
Ca guvernator al Băncii Italiei între 2005 şi 2011, Draghi a fost responsabil cu supravegherea sistemului bancar italian când au început problemele băncii Monte dei Peschi, care şi-a slăbit capitalul prin achiziţia costisitoare şi dubioasă a rivalei mai mici Antonveneta în 2007, cu puţin înainte de izbucnirea crizei financiare globale, dar când apăruseră deja semne rău prevestitoare, scrie agenţia Thomson Reuters.
Antonveneta a fost achiziţionată de la banca spaniolă Santander cu preţul "nebunesc" de nouă miliarde de euro, cu 60% mai mare decât cel plătit de grupul spaniol cu doar două luni înainte când a ajutat la tranşarea ABN Amro împreună cu RBS şi banca belgiană Fortis. Corriere della Sera scrie că banca italiană a semnat un acord neoficial cu Santander pentru a "umfla" preţul plătit şi pentru a împărţi câştigul adus de achiziţia controversată.
Procurorii italieni investighează acum de ce Monte dei Peschi a plătit atât de mult şi verifică acuzaţii de corupţie legate de cumpărarea Antonveneta.
Criticii susţin că Banca Italiei ar fi trebuit să împiedice achiziţia. În apărarea sa, instituţia argumentează că nu are puterea de a spune că un preţ este prea mare. Tot ce putea face a fost să insiste ca Monte dei Peschi să strângă mai mult capital, ceea ce a şi făcut.
Au ascuns pierderi pentru a primi bani de la guvern
Dar scandalul a început după ce banca, cu o istorie de 500 de ani, a fost acuzată că a ascuns pierderi potenţiale de până la 720 milioane de euro legate de tranzacţii