Calciul este bun, în special pentru femeile care pot pierde aproximativ 20% din masa osoasă în timpul menopauzei. Însă, studiile arată că suplimentele de calciu pot afecta organismul. Iată cum!
Cu toate că mineralul previne apariția osteoporozei și a fost asociat cu scăderea presiunii arteriale și cu reducerea riscului de cancer colorectal, cercetătorii susțin că poate avea și efecte negative asupra organismului.
Previne fracturile, cauzează atacuri de cord
Calciul poate afecta inima, dacă este luat sub forma suplimentelor alimentare. Un studiu efectuat timp de 7 ani, pe un eșantion de peste 36.000 de femei aflate la post-menopauză arată că suplimentele de calciu cresc riscul afecțiunilor cardiovasculare.
Cercetătorii au descoperit că femeile care luau, în fiecare zi, 1000 mg de calciu și 400 unități internaționale (UI) de vitamina D, aveau un risc cu 22% mai mare de a suferi de boli cardiace, spre deosebire de cele care asimilau calciul prin alimentație.
Specialiștii subliniază că în cazul în care persoanele ar lua 1.000 mg de calciu în fiecare zi, pastilele ar reduce de trei ori riscul de fracturi, dar ar crește de 6 ori riscul de a suferi de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Așadar, pentru menținerea sănătății organismului, specialiștii recomandă, mai degrabă, consumarea unor alimente bogate în calciu, precum produse lactate sărace în grăsimi.
De asemenea, vitamina D este și ea esențială deoarece are un rol important în absorbția calciului. Printre alimentele care conțin din plin vitamina D se numără somonul, laptele de vacă și cel de soia, tonul în ulei, iaurtul și cerealele integrale.
În cazul în care sunt necesare suplimentele, majoritatea persoanelor nu ar trebui să depășească doza zilnică de 600 mg de calciu.
Calciul este bun, în special pentru femeile care pot pierde aproximativ 20% din masa osoas