Peste 90% din manuscrisele şi cărţile preţioase păstrate la Tombuktu au fost transportate într-un loc sigur înainte ca islamiştii să preia controlul asupra oraşului din nordul Mali, fiind astfel salvate.
Primarul oraşului Tombuktu, Hallé Ousmani Cissé, a povestit marţi cum islamiştii afiliaţi la Al-Qaida au dat foc, la două clădiri în care manuscrisele erau adăpostite, menţionând că aceştia au incendiat şi primăria şi biroul guvernatorului local. Hallé Ousmani Cissé a calificat acest act de terorism drept “o lovitură devastatoare pentru cultura mondială”, iar „distrugând aceste manuscrise, ameninţi lumea întreagă”.
Amploarea pierderilor a fost “exagerată” a subliniat directorul proiectului privind conservarea manuscriselor de la Tombuktu, Shamil Jeppie, care a precizat că „Unele obiecte au fost nimicite sau furate, însă numărul acestora este mult mai mic decât se credea”. Numărul manuscriselor arse nu a fost stabilit, iar clădirea care adăpostea între 60.000 şi 100.000 vestigii străvechi a scăpat intactă.
Manuscrisele acoperă o gamă largă de subiecte – astronomie, poezie, muzică, medicină, chiar şi drepturile femeii, cel mai vechi datând din 1204. Transportul acestei veritabile comori culturale la Bamako a intervenit cu multă vreme înainte ca islamiştii să cucerească Tombuktu, anul trecut. Conform Agerpres, Tombuktu este o cetate mitică şi a fost capitală intelectuală şi spirituală a islamului în Africa, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea.
Trupele franţuzeşti şi armata statului Mali au ajuns la porţile oraşului Tombuktu sâmbătă, preluând controlul aeroportului, însă nu au ajuns la timp pentru a împiedica incendierea bibliotecii, în care au ars manuscrise din piele, care conţineau informaţii unice despre istoria medievală a regiunii sub-sahariene, potrivit Rador. Manuscrisele care nu au fost transportate la Bamako erau ţinute în două clădiri,