Comisia Europeană a prezentat miercuri, 30 ianuarie 2013, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. Au fost formulate mai multe critici au vizat domeniul justiţiei, Comisia Europeană a sesizat presiuni asupra unor oameni din sistemul judiciar, presa fiind arătată cu degetul pentru presiunile făcute asupra justiţiei. Purtătorul de cuvânt al C.E., Mark Gray a afirmat că România îndeplineşte criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen.
Din declaraţia lui Mark Gray aflăm că:
1.Raportul e un semnal de încurajare. Nu ar trebui să mai vedem convulsiile politice din ultimii ani. Avem un nou guvern și un nou parlament. Este o şansă. Progres? Da. Am vrea ca toate cele zece recomandări să fie rezolvate.
2.În ultimele 6 luni am văzut o serie de declaraţii ale sceptrului politic. Nu am văzut figurile politice cheie să ia atitudine. Am observat declaraţii în contradictoriu.
3.Cerinţele în privinţa Constituţiei şi a obiectivelor Curţii Constituţionale au fost îndeplinite.
4.Unele progrese au fost făcute în ultimele 6 luni, România mai are multe de făcut în privinţa respectării statului de drept. Au fost respectate doar unele dintre solicitările din MCV. Instabilitatea instituţiilor judiciare rămâne un motiv mare de îngrijorare. Comisia a remarcat numeroase raportări de ameninţări şi intimidări la adresa judecătorilor.
5.Comisia consideră că România îndeplineşte în continuare condiţiile pentru a deveni membru Schengen.
6.Este necesară o reglementare a principiilor existente şi a unei justiţii independente care să asigure protecţia drepturilor fundamentale.
7.Candidaţii la funcţiile de procuror general şi, respectiv, de şef al DNA să fie avizaţi de CSM.
8.Este importantă nominalizarea unui nou procuror general şi a unui nou şef pentru Direcţia Naţională Anticorupţie care să se bucure de încrederea publică. Perso