Senatul american a aprobat cu o foarte mare majoritate, marţi, nominalizarea lui John Kerry, în vârstă de 69 de ani, la conducerea diplomaţiei Statelor Unite, înlocuind-o pe Hillary Clinton care părăseşte guvernul după patru ani, relatează AFP.
Senatorii, a căror aprobare este imperativă pentru confirmarea tuturor miniştrilor, au votat cu 94 de voturi pentru şi 3 împotrivă nominalizarea lui John Kerry, după un prim vot favorabil desfăşurat în cursul dimineţii în comisie.
Numirea lui John Kerry s-a realizat în doar câteva zile, dovadă a consensului din jurul personalităţii senatorului, care a petrecut 28 de ani în camera superioară a Congresului.
Pentru democrat, care a pierdut alegerile prezidenţiale din 2004 în faţa lui George W. Bush, numirea aceasta este o consacrare. Erou de război în Vietnam devenit sceptic privind intervenţionismul şi as în politică, acesta pretinde că are "diplomaţia în sânge".
Parcursul carierei sale merge de la Iran la China trecând prin dosarul israelo-palestinian şi schimbarea climatică.
"Puţine persoane cunosc atâţia preşedinţi sau premieri şi stăpânesc atât de bine politica externă", a apreciat preşedintele Obama la numirea lui Kerry la 21 decembrie.
Hillary Clinton, în vârstă de 65 de ani, îşi va părăsi postul vineri. Washingtonul speculează cu privire la o eventuală candidatură a acesteia la alegerile prezidenţiale din 2016, însă secretarul de Stat a afirmat că, pentru moment, se gândeşte doar la odihnă, după patru ani de epuizare străbătând planeta.
John Kerry, un politician cu o solidă experienţă internaţională
John Kerry se numără printre puţinii lideri americani cu o solidă experienţă internaţională, relatează AFP.
De la alegerea sa la conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, la sfârşitul lui 2008, John Kerry a mers în Afganistan, Pakistan, Egipt, Israel, Gaza