Acum câteva zile, un om de ştiinţă de la Universitatea de Medicină din Viena a împrăştiat veşti bune cu ocazia zilei naţionale a îmbrăţişatului, demonstrând că atunci când îmbrăţişezi pe cineva la care ţii, nivelul stresului, al anxietăţii şi al tensiunii arteriale coboară. În schimb, îmbrăţişarea unui străin poate avea exact efectele opuse.
Asocierile dintre îmbrăţişări şi sănătate nu sunt noi, dar sunt relevante, în special în această perioadă a anului, când Sf. Valentin care se apropie. Experţii spun că este vorba de hormonul oxitocină. O simplă îmbrăţişare ridică nivelul „hormonului dragostei”, cum mai este numit. Secreţia de oxitocină pare să aibă un efect de calmare mult mai puternic la femei decât la bărbaţi, potrivit unui studiu citat de BBC. Efectele de reducere al stresului al unei îmbrăţişări serioase de dimineaţă poate ţine pe tot parcursul unei zile grele, după cum relata USA Today.
Iar vestea cea mai bună este că îmbrăţişatul nu este mod prin care apropierea de iubitul tău, de Sf Valentin, îţi poate îmbunătăţi sănătatea.
Alintatul
Spune-i cuibărit, ghemuit, smotocit, încolăcit, cam orice îţi trece prin minte. Important este că acţiunea creşte eliberarea oxitocinei în corp. Iar asta nu doar că reduce stresul şi tensiunea arterială, ci te ajută şi să te apropii de partenerul tău. La fel de bine, timpul petrecut de cupluri astfel ajută partenerii să comunice mai bine. „Comunicarea non-verbală poate fi o modalitate puternică şi evidentă de a-i spune partenerului că eşti acolo”, a spus David Klow, terapeut de cuplu. „Îmbrăţişatul îndelung este un mod de a-i spune partnerului că ştii cum se simte. Ne ajută să ne dăm seama că cei de lângă noi ne cunosc într-un fel în care cuvintele nu pot exprima asta”, a adăugat acesta.
Vorbitul
Vorbind de comunicare – până şi timpul petrecut împreună, fără atinger