Cât şi ce mai citeşte românul? Este generaţia tânără atât de absorbită de noile tehnologii? Sunt televiziunea şi toate celelalte forme de divertisment facil inamicii numărul unu ai lecturii?
Liviu Papadima, prorectorul Universităţii Bucureşti, cunoscut critic, eseist, istoric şi teoretician literar, criticul literar Paul Cernat şi Laura Albulescu, directorul de imagine al librăriei Bastilia, au încercat să răspundă la aceste întrebări într-o ediţie specială a emisiunii Digicult, dedicată cărţii şi care va fi difuzată sâmbătă, de la ora 14.30, la Digi 24.
Prorectorul Universităţii Bucureşti, Liviu Papadima şi-a exprimat îngrijorarea pentru ce se întâmplă acum: „Pierde tot mai mult teren acel model de lectură pe care îl consideram noi fundamental şi de care, eu cel puţin, ca profesor de literatură, mă simt ataşat. Modelul ăla de lectură în care te închizi într-o cameră, într-un spaţiu izolat şi-ţi acorzi răgaz, îţi acorzi tihnă şi citeşti un text cu atenţie... Este un model de lectură în evident declin şi evident aici competitorul fundamental îl reprezintă internetul.”
Diferenţe majore între ce era înainte de 1989 şi anii 2000 apar şi atunci când vorbim despre funcţia lecturii: „Foarte probabil că lectura umplea un gol pe care nu aveai cu ce să-l umpli, când televiziunea funcţiona două ore pe seară, în alb negru şi cu programe absolut indigeste. Apoi mai erau funcţia de relaxare, de delectare, chiar şi funcţia asta bovarică de a trăi lucruri imaginare într-o lume prezentă extrem de cenuşie şi de inertă.
Existau cititori pasionaţi care citeau în profunzime şi pentru care cartea avea un impact existenţial foarte puternic, le modela vieţile, le modela modul de a gândi, îi ajuta să înţeleagă altfel lumea, să se înţeleagă altfel pe ei înşişi. Astăzi, cei care citesc o fac la rândul lor din motive foarte variate. Chestiunea majoră e schimbarea comport