Raportul Comisiei Europene cu privire la justiţia din ţara noastră pune la zid presa şi o acuză de hărţuire a magistraţilor de la Curtea Constituţională, Consiliul Superior al Magistraturii sau de la Înalta Curte de Justiţie. În concluzie, mass-media blochează mersul limpede al justiţiei. “Comisia a primit numeroase rapoarte privind actele de intimidare sau hărţuire comise împotriva unor persoane care lucrează în instituţii judiciare şi anticorupţie, inclusiv ameninţări cu un caracter personal împotriva judecătorilor şi a familiilor acestora, dar şi campanii mediatice de hărţuire... Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar”, se arată în raport.
Mass-media este bine intenţionată
“Nu cred că e bine să acceptăm formularea că presa hărţuieşte. Nu e vorba de presă, în general, ci de anumite trusturi, care au făcut referiri la anumiţi funcţionari ai statului de la Curtea Constituţională sau de la Înalta Curte.
Mass-media din ţara noastră este bine intenţionată. Nu aş lua-o aşa dramatic. Mă gândesc că nu ar trebui să dăm atât de multă atenţie unor fraze din acest raport al Comisiei Europene pe justiţia din România. Sunt multe alte probleme care trebuie rezolvate. Ei au făcut o afirmaţie cu privire la mass-media care ţine, de fapt, de politică, dar e o luptă politică şi în Parlamentul European şi atunci ei au adăugat această referire ce ţine de presa din ţara noastră”, a spus Stelu Iordache, directorul TV Europa Nova Timişoara.
Presa şi-a făcut datoria
“Justiţia s-a îmbunătăţit continuu în ultimii ani în ţara noastră, iar acest lucru se datorează şi mass-media, care a reflectat activitatea acestei instituţii fundamentale a statului. Per total, media trebuia să informeze cetăţeanul şi asta a făcut. În niciun caz nu putem spune că justiţia a mers uneori prost din cauza pr