In aceste zile Turda este vizitata de scriitoarea britanica Caroline Juler, autoarea singurului ghid despre Romania (Blue Guide Romania), publicat de National Geographic si vandut in peste 100.000 de exemplare.
Caroline calatoreste in Romania de 20 de ani, fiind bazata in Maramures la Slatioara, unde are si o casa traditionala. In prezent cerceteaza locuri si oameni, pentru ca scrie ce-a de-a patra carte despre Romania, tema fiind ciobanul roman si transhumanta. A gasit in Romania traditii pierdute la ea acasa, traditii de care este fascinata.
Anca Lar Crisan, crescator de caprine si ovine din Copaceni este ghidul lui Caroline la Turda si in imprejurimi, vizitand impreuna puncte de interes pentru turistii pe care a promis ca ii va aduce in zona noastra.
In intalnirile cu membri Asociatiei Slow Food Turda Caroline a accentuat importanta gastronomiei locale, aspect foarte important pentru turistii straini care vin sa guste din produsele locale, sa asimileze aromele si culorile precum si traditiile din bucataria de pe Valea Ariesului. A fost impresionata de proiectele derulate de asociatia noastra si recunoaste importanta educatiei alimentare mai ales pentru tanara generatie, precum si pastrarea traditiilor locale. Impreuna cu membri asociatiei a facut paine de casa cu branza, coapta in cuptorul traditional la cafeneaua Coffee & Tea Cottage si a luat parte la “Seara povestirilor”, la care a contribuit si ea cu povesti si intamplari din tara sa.
Caroline a vizitat Salina, bisericile, stana de oi de la Copaceni si de la Poiana unde a stat de vorba cu ciobanii, a vizitat Primaria unde a stat de vorba cu domnul primar Tudor Stefanie, apreciind interesul autoritatii locale pentru promovarea turismului local.
Un prim proiect de colaborare va avea loc la vara, cand un grup de turisti din Marea Britanie vor explora zona noastra impreuna