Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Buzău a solicitat ,,Ligii Naţionale Habitat", a asociaţiilor de proprietari din România, o poziţie comună la nivel naţional, care să fie înaintată Guvernului României, cu privire la noua lege a medierii, potrivit vicepreşedintelui UAP, Constantin Ionescu.
“Taxarea informării obligatorii cu privire la mediere aduce atingere liberului acces la justiţie!”, spun reprezentanţii Uniunii.
La jumătatea acestei luni vor intra în vigoare dispoziţiile Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea 115/2012 şi OUG 90/2012), ce instituie obligativitatea informării cu privire la mediere pentru fiecare persoană (fizică sau juridică) ce-şi propune deschiderea unui proces judiciar în anumite domenii expres prevăzute de lege. Aceeaşi obligativitate este prevăzută şi pentru părţile ce se află deja cu o cauză pe rolul instanţelor de judecată.
În acest sens, Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Buzău face câteva precizări, pentru o mai bună informare a asociaţiilor de proprietari, cât şi a proprietarilor. “Persoanele fizice sau persoanele juridice sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege. Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul insta