Criza politică şi economică care afectează Uniunea Europeană şi multe dintre statele membre a determinat ca apărarea drepturilor omului să nu constituie decât rareori o prioritate pentru statele Uniunii în 2012, atrage atenţia raportul Human Rights Watch (HRW) privind situaţia drepturilor omului în lume, publicat joi pe site-ul organizaţiei.
Protejarea drepturilor omului a constituit în rare ocazii o prioritate în UE în 2012, mai ales atunci când persoanele afectate erau grupuri marginalizate sau impopulare, precum romii, imigranţii sau solicitanţii de azil, afirmă documentul menţionat, care trece în revistă evoluţiile în politica UE în materie de imigraţie, azil, discriminare şi intoleranţă, şi luptă împotriva terorismului.
În pofida deteriorării situaţiei drepturilor omului în Ungaria şi în alte ţări, instituţiile Uniunii Europene au eşuat, în mare măsură, în a-şi onora angajamentele din Carta drepturilor fundamentale a UE, Consiliul European arătându-se deosebit de reticent în a ţine statele membre responsabile de încălcările comise, remarcă HRW.
Referitor la politica comună a UE în materie de azil şi de migraţie, documentul constată că, în pofida eforturilor de a institui un Sistem de azil european comun (SAEC) până la sfârşitul lui 2012, imigranţii şi solicitanţii de azil continuă să se lovească de situaţii de vid juridic în materie de acordare a azilului, şi de condiţii precare de primire şi detenţie, inclusiv pentru copiii neînsoţiţi. La momentul redactării raportului, Uniunea Europeană nu adoptase încă un răspuns coordonat la criza refugiaţilor din Siria, aceştia beneficiind de un nivel de protecţie variabil, în funcţie de statul membru în care se aflau.
În luna iunie, miniştrii de interne din UE au aprobat propunerea care le permite statelor membre să reinstituie controalele la frontierele interne ale statelor membre, dacă un stat n