Consilierii locali au votat, ieri, majorarea impozitelor locale pe clădiri şi terenuri cu 16%. Înainte de a se pronunţa pentru, consilierii au mai votat pentru sesizarea avocatului poporului pentru a ataca ultima ordonanţă a Guvernului Ponta pe motiv de neconstituţionalitate.
Clujenii vor plăti impozite pe clădiri şi terenuri cu 16% mai mari ca cele de anul trecut. Cine şi-a plătit deja taxele va achita doar diferenţa. Primarul Emil Boc a anunţat că, începând de marţi, se va da startul încasărilor şi a dat vina pe premierul Victor Ponta pentru situaţie, înainte de şedinţa Consiliului Local, în timpul acesteia, dar şi după. Consilierii USL s-au abţinut de la votul pe tema taxelor şi impozitelor.
Edilul Emil Boc a convocat ieri o conferinţă de presă înaintea şedinţei ordinare a Consiliului Local prin care a anunţat că este nevoit să propună plenului majorarea impozitelor locale cu 16%. Primăria are arierate, chiar dacă nu ale sale, ci încadrate la capitolul acesta de Direcţia de Finanaţe (în valoare de 875.000 de euro, bani de la 38 de asociaţii de locatari care nu s-au virat pe contractele încheiate de Primărie în cadrul programului de reabilitare termică).
În consecinţă, trebuie să respectecte legea. Şi anume, trebuie să majoreze plafonul taxelor, de la 1 februarie, cu 16 % cum cere ordonanţa nr. 8 din 23 ianuarie a Guvernului.
„Vorbim doar de impozitele pe clădiri şi terenuri. Plus amenzile. Taxele locale rămân aceleaşi - cele pe maşini, de parcare, taxa hotelieră. Vom sesiza însă avocatul poporului asupra neconstituţionalităţii ordonanţei Guvernului Ponta care încalcă principiul neretroactivităţii legii prevăzut în Consituţie", a spus Boc.
Zis şi făcut. La şedinţa Consiliul Local programată cu o oră mai târziu, după conferinţa de presă, edilul a adus în atenţia consilierilor locali proiectul de majorare a impozitelor locale cu 16%. Co