Marea Britanie este de departe guvernul care se opune cel mai des legislaţiei europene votate în Consiliul UE, iar conservatorii britanici din Parlamentul European (PE), urmaţi de cei cehi, se poziţionează de cele mai multe ori împotriva tendinţei de vot din legislativul UE, ajungând în minorităţi care, deseori, se abat şi de la poziţia guvernelor lor. Aceasta este una dintre principalele constatări ale unui unui nou studiu realizat de organizaţiaVoteWatch Europe pe tema comportamentului de vot din Parlamentul European şi Consiliul UE în perioada iulie 2009-decembrie 2012.
Dacă britanicii sunt, cum ar spune românul, „Gică-contra” ai Uniunii Europene, francezii şi lituanienii sunt la polul opus şi nu au ajuns niciodată în minoritate la voturile din Consiliu.
"Această constatare se poate interpreta prin faptul că poziţia Franţei este cumva mai aproape de punctul de consens, în timp ce poziţile Marii Britanii, ale Austriei si Germaniei sunt mai greu de conciliat”, a explicat Simon Hix, profesor la London School of Economics and Political Science şi preşedinte al VoteWatch Europe. „Interesant este că o altă statistică ne arată că Marea Britanie şi Germania sunt statele membre care votează cel mai des una împotriva celeilalte, ceea ce ne arată că ele se găsesc pe rând în minoritate, dar mai niciodată în acelaşi timp”, a mai declarat Hix, la conferinţa de lansare a raportului.
De câte ori au votat guvernele UE împotria curentului din Consiliu // Sursa: VoteWatch Europe
De ce este atât de important să înţelegem comportamentul de vot din Parlament şi din Consiliul UE?, a fost întrebarea adresată de gândul lui Doru Franţescu, co-autor al raportului şi policy director al VoteWatch.
„Este foarte important să ştim care sunt poziţiile ţărilor şi tendinţele de alianţe pentru a anticipa care este raportul de forţe şi, deci, către ce fel de