Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin că ancheta făcută de Spitalul Judeţean Buzău în cazul copiilor legaţi de paturi a fost „superficială” şi că „încearcă să acopere deficienţele organizatorice din sistemul de sănătate", fără să propună „măsuri eficiente" în evitarea unor situaţii similare.
Colegiul Medicilor a solicitat într-un comunicat de presă, „o analiză complexă, amănunţită şi profesionistă” în cazul copiilor instituţionalizaţi legaţi de paturi în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, potrivit Mediafax.
„Colegiul Medicilor din România consideră că ancheta desfăşurată de Spitalul Judeţean Buzău, prin care singurii vinovaţi au fost medicul şi asistenta medicală este o anchetă superficială, părtinitoare şi care încearcă să acopere deficienţele organizatorice din sistemul de sănătate, să dea satisfacţie opiniei publice, fără a propune măsuri realiste şi eficiente de a evita situaţii de acest gen. CMR solicită o analiză complexă, amănunţită şi profesionistă a cauzelor unor astfel de incidente şi măsuri de prevenţie", se arată în comunicat.
„În toată Uniunea Europeană şi, implicit în România, pentru tulburări psihice ce pun în pericol integritatea fizică sau viaţa unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptată (n.r. - contenţia) cu respectarea unei anumite proceduri. Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România, analizând modalitatea în care s-a desfăşurat ancheta administrativă la Spitalul Judeţean Buzău, privind situaţia copiilor aflaţi în contenţie în Secţia de Pediatrie şi, mai ales măsurile anunţate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical", mai este specificat în comunicatul remis de Colegiul Medicilor din România.
Potrivit surselor, măsura imobilizării la pat a pacienţilor poate să fie una fizică sau ch