Cele mai afectate de modificarile aduse Codului Fiscal nu sunt neaparat firmele ci mai ales afacerile mici de familie, persoanele fizice autorizate si din cauza impozitului agricol, persoanele fizice. De fapt, noul Cod Fiscal ne intoarce pe vremea fonciirei din Morometii lui Marin Preda.
Asa cum explica, Luminita Ristea, managing partner, si Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii, statul, pentru a nu sacrifica in actualele conditii cota unica de 16% a decis largirea bazei de impozitare, prin includerea unor categorii sociale noi supuse regimului de impozitare. Astfel, agricultorii, persoanele fizice care detin mai mult de doua hectare cultivate cu cereale sau 5000 de metri patrati de legume au fost integrati la noi platitori de impozite, devenind platiotori si de CAS, pensii, somaj.
Daca sistemul de impozitare a veniturilor din agricultura sunt clar stabilite de guvern, in cazul calamitatilor naturale se stipuleaza ca agricultorii nu platesc impozite, dar pentru situatia in care exista o productie proasta, Codul nu stipuleaza nimic.
Detinatorii de teren agricol, gen Gigi Becali, vor fi si ei supusi unui impozit suplimentar. Foarte multi oraseni detin terenuri agricole necultivate, luate in perioada de boom imobiliar. Legea nu spune deocamdata daca ei vor fi impozitati la fel ca producatorii de cereale si legume sau se vor supune unei alte modificari legislative care prevede impozitul pe parloaga, Clar este ca, in afara impozitului pe proprietate, si aceasta categorie a investitorilor in terenuri agricole vor plati un nou tip de impozit. Probabil ca Normele Metodologice de modificare a Codului Fiscal vor clarifica aceste aspecte.
Sursa: capital.ro
Foto: enational.ro Tag-uri: teren agricol, impozit, Cod Fiscal
Cele mai afectate de modificarile aduse Codului Fiscal nu sunt neaparat firmele ci mai ales afacerile mic