Ion Luca Caragiale rămâne în actualitate. Spiritul său critic asupra moravurilor societăţii în care a trăit nu s-a stins nici acum.
Piesele sale de teatru se joacă peste tot cu aplomb, iar spectatorii se regăsesc, adesea, cu umor, dar şi cu sarcasm, în tot ce a scris celebrul dramaturg şi pamfletar născut în anul 1852, în satul Haimanale, din judeţul Prahova.
Dicţionarul scriitorilor români, coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi şi Aurel Stan, publicat de Editura Fundaţiei Culturale Române în 1995 (vol. I), menţionează ziua de 30 ianuarie ca dată a sa de naştere. Altă sursă de informare, Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900, realizat de Stănuţa Creţu, Rodica Şuiu şi Gabriela Drăgoi, publicat de Editura Academiei Române in 2002, menţionează ambele date: 30 ianuarie 1852 sau 1 februarie 1852.
La Constanţa, Caragiale s-a jucat mai tot timpul. Actorul şi regizorul Liviu Manolache, de la Teatrul de Stat din Constanţa, îşi aduce aminte cu drag de rolurile din opera marelui dramaturg, personaje pe care le-a jucat cu plăcere de fiecare dată. „Am jucat în «D`ale carnavalului», am fost Rică Venturiano în «O noapte furtunoasă», un spectacol de mare succes. Îmi aduc aminte cum pur şi simplu oamenii nu mai puteau respira de râs. Erau hohote de râs. Apoi, am jucat în toate «Schiţele»lui Caragiale", ne-a spus Liviu Manolache. Acelaşi actor este iniţiatorul unui proiect cultural-educativ inedit în judeţul Constanţa, intitulat „Ora de teatru", prin care îşi propune să prezinte liceenilor schiţe celebre semnate de Caragiale.
Reprezentaţii interzise
Mai puţin se ştie faptul că anumite texte ale dramaturgului au fost interzise, în perioada comunismului, timp de vreo doi-trei ani. Mai precis, după cum rememorează Liviu Manolache, este vorba despre monologul „1 Aprilie" şi piesa de teatru „Conu Leonida faţă cu reacţiunea", incomode