În anii ’50 energia nucleară a fost prezentată publicului american ca fiind cheia către un viitor bogat în energie atât de ieftină încât consumul nu va mai fi contorizat, adică aproape gratuită. Însă în prezent companiile din industria energetică se confruntă cu o realitate la care nu s-au aşteptat, în care funcţionarea termocentralelor pe bază de gaze naturale este mai ieftină decât cea a centralelor nucleare, scrie The Wall Street Journal.
Primul avantaj al centralelor pe gaze în faţa celor nucleare se vede în costurile fixe. O centrală modernă pe gaze plăteşte circa 15.000 de dolari per MW instalat, faţă de 30.000 de dolari în cazul centralelor pe cărbune şi 90.000 de dolari pentru cele nucleare, potrivit estimărilor autorităţilor americane. Centralele nucleare plătesc mult şi pentru echipamente şi servicii de siguranţă, costuri care sunt mai mari decât cele suportate de alte tipuri de unităţi deoarece folosesc material radioactiv şi funcţionează la temperaturi extreme.
Preţul combustibilului nuclear, deşi în creştere, nu are o pondere prea mare în cheltuielile unei centrale atomice. În schimb, la centralele pe gaze combustibilul reprezintă costul principal, iar preţul gazelor scade mereu. În SUA preţul mediu al gazelor naturale pe piaţa spot s-a redus cu 31% anul trecut, de la 142 dolari pe mia de metri cubi la puţin sub 100 dolari pe mia de metri cubi, aproape de minimul istoric, potrivit agenţiei federale a energiei. Acest lucru conferă un avantaj enorm centralelor pe gaze în faţa centralelor nucleare mici sau a celor vechi care au nevoie de reparaţii capitale.
În jur de 40% din centralele nucleare din SUA vând electricitate pe pieţe liberalizate, unde şi cele care ard cărbuni au probleme în a concura cu energia din gaze naturale. Concurenţa reduce astfel preţurile energiei, ceea ce este un lucru pozitiv pentru consumatori, însă îi de