Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul Contractului cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2013-2014. Vă prezentăm o sinteză a celor mai importante schimbări din Sănătate, care se vor aplica de la 1 martie, o dată cu intrarea în vigoare a noului contract.
Banii colectați prin coplată, de la pacienții internați, vor rămâne în bugetul spitalelor
Sursa: EVZ
Documentul prevede introducerea sistemului de coplată pentru spitalizare, alocarea de fonduri mai mari pentru medicii de familie și cei care lucrează în ambulatoriu, obligativitatea prescrierii rețetelor în sistem electronic și numește serviciile care nu vor mai fi decontate din fondul de asigurări.
COPLATA. Introducerea „taxei pe boală” este o premieră pentru sistemul de sănătate românesc. Coplata va fi încasată doar pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă. Excepție vor face serviciile spitalicești acordate la Urgențe, în secțiile de îngrijiri paliative și psihiatrie, serviciile spitalicești dispuse pe timpul judecării sau urmăririi penale sau serviciile acordate pacienților care necesită spitalizare de lungă durată (360 de zile).
Nivelul minim al coplății este de 5 lei, iar cel maxim, de 10 lei, valoarea ei exactă urmând să fie stabilită de fiecare unitate spitalicească pe baza unor criterii proprii. Banii colectați din coplată vor rămâne la bugetul spitalelor. Scutiți de această taxă vor fi copiii, studenții până în 26 de ani- dacă nu obțin venituri, gravidele, pensionarii care obțin venituri sub 740 de lei, veteranii de război și persoanele cu grad de handicap. Bolnavii de cancer, obligați să facă trafic cu citostatice. „A plâns într-un spital din Barcelona ca să-i dea medicamentul”
SERVICII CARE NU SUNT DECONTATE. Pacienții vor plăti din buzunar, fie