„Căvărănţana” şi Edwin Zaban produc cei mai buni cârnaţi din Banat
Municipiul Lugoj a găzduit, în premieră, o sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi nu numai: „Degustarea cârnaţilor bănăţeni - Worschkoschtprob”. Evenimentul, ajuns la cea de-a 33-a ediţie şi organizat de redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung”, de această dată în parteneriat cu Primăria Lugoj, a avut loc la Restaurantul „Royal” şi a reunit 14 producători privaţi, care au intrat în concurs cu 17 sortimente de cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu, precum şi 12 firme producătoare de mezeluri, cu 24 de mostre de cârnaţi produşi pentru comerţ. Printre numeroşii participanţi la acest eveniment s-au aflat şi consulul Germaniei la Timişoara, Klaus Christian Olasz, şi deputaţii Ovidiu Ganţ şi Sorin Stragea. Nu a lipsit primarul Lugojului, Francisc Boldea, care s-a înscris şi în concurs cu un sortiment de cârnaţi de casă, produs după o reţetă proprie. La degustare a fost prezent şi cel mai vârstnic măcelar din Lugoj – Tiberiu Gaşpar, de 92 de ani, precum şi Vasile Belinţan, preşedintele Corporaţiei Meseriaşilor, care a vorbit despre tradiţia breslei măcelarilor şi cârnăţarilor în Lugoj, prezentând şi un steag al acestei bresle, din anul 1921, sfinţit de ziua Regelui Ferdinand I. Discursul principal i-a aparţinut analistului economic Nicolae Ţăran, care a abordat subiectul evenimentului din perspectivă economică.
Preferatul juriului: cârnaţul de mistreţ
În final, după o lungă degustare a bunătăţilor înscrise în competiţie, juriul (alcătuit din câte cinci persoane pentru fiecare categorie) a desemnat câştigătorii. La categoria firme au fost şase câştigători, Premiul I fiind obţinut de societatea „Căvărănţana”, cu cârnaţii de casă „Premium”. La categoria producători privaţi, locul al treilea a fost ocupat