Ca sa cumperi cea mai ieftina masina din Europa, o Dacie Logan, cu numai 5.000 de euro, discriminezi niste muncitori care in locul unui salariu decent castiga 300 de euro lunar. Ca sa mananci carne de porc ieftina isi asumi un mediu poluat. Un road-movie facut de francezi la bordul unei Dacii Logan identifica pretul platit pentru fiecare produs care costa putin. Discountul e doar o aparenta, spune producatorul francez Frédéric Brunnquell.
Unul dintre cei mai importanti realizatori independenti de filme din Franta, cu numeroase premii internationale la activ, cu aproape 20 de filme si cinci carti publicate, Frédéric Brunnquell a cumparat in 2011 o Dacie Logan, a scris pe ea titlul filmului cu spray rosu de graffiti, ”Nos vies discount” si a pornit prin Europa sa vada care e pretul real al produselor ieftine.
In Romania a filmat in Timis fermele colosului american Smithfield, a vorbit despre poluare si paza severa din jurul fermelor de porci unde acestia traiesc un miracol. In nici jumatate de an godacul sugar de cateva kilograme, bombardat cu hrana chimica se transforma in porcul gata de abatorizare de peste 100 de kilograme.
Secretrul trebuie bine pastrat, a constatat farncezul, care a vazut ca pe pe langa gardul inalt impenetrabil din beton din jurul fermelor, mai exista paza stricta si angajamente din partea muncitorilor cap nu spun nimic din ce se intampla dupa porti. In judetul Timis, la Padureni a aflat ce se intampla cand ai o astfel de ferma prin care trec anual sute de mii de porci: ramai fara apa potabila.
”In economie nu exista miracole”
Frédéric Brunnquell a parcurs in 2011 un drum de 8.000 de kilometri prin Europa la bordul unei Dacii Logan din Irlanda de la Ryanair, pana la fabrica Dacia de la Pitesti, trecand prin Germania pe la lanturile Lidl si Aldi, dar si pe la fermele Smitfield din judetul Timis. Puse cap la