În decursul unui an fiscal, o firmă mică poate aplica două forme de impozitare: şi 3% asupra veniturilor, dar şi 16% impozit pe profit, dacă depăşeşte cifra de afaceri de 65.000 de euro. Mai jos puteţi citi cum schimbă guvernul regulile în timpul „jocului“.
În acelaşi exerciţiu fiscal, microîntreprinderile pot avea două modalităţi de plată a impozitului pe profit, respectiv pe venit către stat. Potrivit OUG nr. 8/2013, dacă o firmă a avut o cifră de afaceri de până la 65.000 de euro anul trecut, atunci va plăti de la 1 februarie 2013 un impozit de 3% asupra veniturilor, indiferent dacă are sau nu profit, aşa cum titra GdS într-un articol publicat ieri, intitulat „Impozit pentru albirea economiei negre“. Practic, guvernul a redus brusc, în decursul acestui execiţiu fiscal, cifra de afaceri a microîntreprinderilor de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, iar opţiunea de a aplica 3% asupra veniturilor s-a transformat în obligaţie.
Dar, dacă în cursul anului fiscal 2013 o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 de euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, au precizat reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, printr-un comunicat de presă. Acest procedeu va îngreuna şi mai mult contabilitatea firmelor în cauză, având în vedere că astfel de companii sunt de talie mică şi au câţiva angajaţi. Potrivit DGFP Dolj, în acest caz, „calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului“.
Ordonanţa elimină complet condiţiile de până acum la care se rapo