Medicina e mereu surprinzătoare. Și celor mai grele boli, cum sunt cele hepatice, li se poate veni de hac prin metodele moderne de tratament, fără complicații ori imobilizare îndelungată. Medicina e mereu surprinzătoare. Și celor mai grele boli, cum sunt cele hepatice, li se poate veni de hac prin metodele moderne de tratament, fără complicații ori imobilizare îndelungată.
Dintre toate organele interne, ficatul e cel mai mare, o adevărată "uzină vie", capabil să se regenereze, desfășurând încontinuu mii de activități simultan. Totuși, este foarte sensibil. "Ficatul se luptă, în fiecare zi, cu metabolizarea lipidelor în exces, cu E-uri alimentare, cu multiplele chimicale ascunse în semipreparate sau chiar în alimente proaspete, dar și cu substanțele toxice din organism (medicamente, alcool, etc.)", explică dr. Carmen Nonn, specialist Laboratoarele Fares Bio Vital. Nu degeaba studiile de specialitate plasează România ca lider absolut în UE la numărul deceselor cauzate de bolile cronice de ficat. Hepatita cronică și ciroza fac ravagii și cam un milion de români au virusul hepatitei C, responsabil, în mare parte, de declanșarea acestora, în timp. Nici cancerul de ficat nu trebuie pierdut din vedere, cu atât mai mult cu cât și acesta se poate trata grație tehnologiei moderne.
În premieră națională, o nouă metodă de tratare a pacienților cu tumori hepatice maligne și-a făcut loc și pe la noi. Este vorba despre chemoembolizarea cu microsfere absorbabile, intervenţie efectuată şi introdusă în România de către dr. Bogdan Popa, medic primar Radiologie Imagistică Medicală, Preşedintele Societăţii Române de Radiologie Intervenţională. Această procedură se adresează atât celor cu tumori primare, precum neoplasmul sau hepatocarcinomul, cât şi secundare, cum sunt metastazele cauzate de tumori maligne localizate pe alte organe. Se poate face și la vârste înaintate. Interve